Περί βιβλίων και καθημερινότητας

"Αν δεν ελέγξεις το μυαλό σου, θα το κάνει κάποιος άλλος." Τζον Άλστον

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οταν ακούς «ανθρωπισμό»...


Yπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Πριν από δέκα ημέρες οι Γάλλοι αποδοκίμαζαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη (ποσοστό, γύρω στο 35%).
Μόλις πήρε τα ηνία της επιχείρησης η χώρα τους, οι Γάλλοι ενθουσιάστηκαν: το 66% επικροτεί τώρα την επέμβαση... Ο άκρατος σοβινισμός στην υπηρεσία του «ανθρωπισμού» *** Για «ενημερωτική τζαμαχιρία» στην Ελλάδα μιλάει ο (γνωστός συγγραφέας) κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, που αρθρογραφεί στα «Νέα». Ταυτόχρονα αναφέρεται ειρωνικά στο «αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα της κοινής γνώμης». Δεν παραθέτει στοιχεία για μονόπλευρη ενημέρωση εκ μέρους των ελληνικών μήντια, ούτε για αποκρύψεις ούτε για διεκπεραίωση της Κανταφικής προπαγάνδας.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος εστιάζει σε μια εκπομπή της ΝΕΤ, κατά την οποία οι συντελεστές μίλησαν για «βομβαρδισμούς των Δυτικών» και αναρωτήθηκαν «τι κέρδισε η Ελλάδα στέλνοντας στρατεύματα στο Αφγανιστάν». Πράγματι, οι συνάδελφοι διέπραξαν... βαρύτατο ατόπημα. Και είναι βέβαιο ότι θα προβληματιστούν βαθιά και θα νιώθουν τύψεις, όπως και η ελληνική κοινωνία, διαβάζονας το εμβριθέστατο επιμύθιο του κ. Θεοδωρόπουλου: «Φαντασθείτε τι πλούτο πρωτότυπων σκέψεων θα είχαμε να μοιραστούμε αν η Ελλάδα δεν σερνόταν από δυτικό ταμείο σε δυτικό ταμείο, για να πάρει κανένα φράγκο να συνεχίσει τον αντιιμπεριαλιστικό της αγώνα» (...Υπενθυμίζεται -μιας και μιλάμε για μηντιακό σκοταδισμό- ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας, οι έγκυρες γαλλικές εφημερίδες λογόκριναν εν ψυχρώ κάθε αντίθετη φωνή, αποφεύγοντας να δημοσιεύσουν ακόμη και επιστολές διαμαρτυρίας επιφανών Γάλλων, στοχαστών και άλλων, οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στην... ανθρωπιστική αγριότητα) *** Πριν από λίγες ημέρες η «Καθημερινή» δημοσίευσε απόρρητα τηλεγραφήματα της εν Αθήναις αμερικανικής πρεσβείας προς την Ουάσιγκτον (αποκαλύψεις των WikiLeaks). Μεταξύ άλλων, αναφέρονται στο άνοιγμα Καραμανλή προς τη Μόσχα. Οπως προκύπτει, γράφει η «Κ», «οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν με μεγάλη δυσπιστία και ανησυχία» το άνοιγμα αυτό... Οταν έπεσε ο Καραμανλής, κάποια στελέχη του έλεγαν καθαρά ότι οι Αμερικανοί εκδικήθηκαν τον Καραμανλή και συνέβαλαν στην εκλογική του ήττα. Οπως προκύπτει, «υπήρχε θέμα». Και ουδόλως αποκλείεται να «συνέβαλαν» οι «φίλοι» μας στο γενικό αρνητικό κλίμα εναντίον της τότε κυβερνήσεως. Εχουν τον τρόπο τους... Ομως, το «Βατοπαίδι» δεν το δημιούργησαν οι Αμερικανοί. Ούτε τα ποικίλα σκάνδαλα. Δεν διόγκωσαν εκείνοι το χρέος και το έλλειμμα. Ούτε εμπόδισαν την κυβέρνηση Καραμανλή να προβεί στις απαραίτητες -για την «επανίδρυση του κράτους»- μεταρρυθμίσεις. *** Παραφράζοντας τον Ελύτη: όταν ακούς «ανθρωπισμό», ανθρώπινο κρέας μυρίζει...
Βομβαρδισμοί
και δημοκρατία
Ο Ρονύ Μπρωμάν, γεννημένος το 1950 στο Ισραήλ, υπήρξε ο πρώτος μόνιμος γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και αργότερα πρόεδρος της Οργάνωσης. Μίλησε στη «Λιμπερασιόν» για τη Λιβύη και τους βομβαρδισμούς...
Από τον Γιώργο Αγγελόπουλο στα «Νέα»:
- «Ο Μπρωμάν δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία μπορεί να εγκαθιδρυθεί με βομβαρδισμούς. Και εκτιμά πως οι διεθνείς ένοπλες επιχειρήσεις οδηγούν πάντα σε αδιέξοδο».
- «"Οι αεροπορικές επιθέσεις ουδέποτε επέτρεψαν να κερδηθεί ένας πόλεμος, το φάρμακο είναι χειρότερο από το κακό" εξηγεί. «Από τη στιγμή που η ισχύς δεν μας επιτρέπει πλέον να προωθούμε όπως μας εξυπηρετεί μια ιστορία, καλύτερα να αποφεύγουμε τη χρήση της και να σταματήσουμε τα όνειρα περί 'δίκαιου πολέμου'».
- «Ο Μπρωμάν λέει πως δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετος σε κάθε επέμβαση. "Οι Διεθνείς Ταξιαρχίες που πήγαν να πολεμήσουν στην Ισπανία το 1936 στο πλευρό των δημοκρατικών είναι μια μεγάλη στιγμή της διεθνιστικής αλληλεγγύης και θα χειροκροτούσα θερμά την ιδέα διεθνείς ταξιαρχίες να πήγαιναν να υποστηρίξουν τη λιβυκή εξέγερση. Ομως οι κρατικές επεμβάσεις είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση!».
- «Και οι Λίβυοι που ζήτησαν βοήθεια; "Αυταπατώνται για την ικανότητά μας να στρέψουμε την κατάσταση υπέρ τους και θα το πληρώσουν ακριβά", λέει ο Μπρωμάν. "Θυμηθείτε πως το 2003 πάρα πολλοί Ιρακινοί ήταν υπέρ μιας ένοπλης επέμβασης. Πίστευαν πως οι Αμερικανοί θα έκοβαν το κεφάλι του τυράννου και θα έφευγαν. Οι γιατροί ξέρουν πως το να προσφέρεις την ψευδαίσθηση μιας προστασίας μπορεί να είναι χειρότερο από το να μην προσφέρεις προστασία"».
ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
**ΛΙΒΥΗ... «Αξιωματικοί του στρατού από χώρες της Δύσης βρίσκονται ήδη στο λιβυκό έδαφος και προσπαθούν να οργανώσουν τις αντικανταφικές δυνάμεις σε υποτυπωδώς αξιόμαχες στρατιωτικές μονάδες, ικανές να αντιπαρατεθούν κάπως με τις δυνάμεις του καθεστώτος.»
Ο Γιώργος Δελαστίκ στο «Εθνος»:
- «Εχει αποκατασταθεί επιπλέον γραμμή ανεφοδιασμού των αντικανταφικών με όπλα μέσω Αιγύπτου και μάλιστα σε διαρκώς αυξανόμενες ποσότητες. Τα στοιχεία αυτά που μεταδίδονται από Δυτικούς δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου, αναδεικνύουν τον νέο χαρακτήρα που έχει πλέον προσλάβει ο πόλεμος κατά της Λιβύης».
**ΣΥΡΙΑ... «Οπως γράφει στην "Γκάρντιαν" ο Ντέιβιντ Χερστ, που γνωρίζει καλά τη Συρία, υπάρχει μια εντεινόμενη αίσθηση ότι αυτή η διαμαρτυρία θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ολα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του καθεστώτος».
Ο Μιχάλης Μητσός στα «Νέα»:
- «Ο Ασαντ προσπάθησε να καθησυχάσει τους αντιπάλους του με κάποια "δώρα". Αποκλείει όμως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πριν από την επόμενη γενιά. Αυτό δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει διάλογος, συμφιλίωση ή μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Αν η εξέγερση γενικευτεί, σημειώνει ο Χερστ, η κατάσταση θα θυμίζει περισσότερο τη Λιβύη. Ο στρατός και η αστυνομία δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την πολιτική ηγεσία, όπως έγινε στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Το σενάριο της ανατροπής δεν "παίζει".
Οι διαδηλωτές το γνωρίζουν. Επιπλέον, είναι προφανές ότι παρακολουθούν τηλεόραση. Βλέπουν τι γίνεται στη Λιβύη. Και συνειδητοποιούν ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκρουστούν μετωπικά με την κυβέρνηση. Αλλά πάλι, κανείς δεν ξέρει».
* ΕΛΛΑΔΑ... «Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποδεικνύει μελέτη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια»...
Από τον «Ελ. Τύπο»:
- «Αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, συχνότερες κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου αλλά και σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας εμφανίζονται περισσότερο όταν υπάρχει οικονομική κρίση... Οπως εξηγεί η κ. Θεοτοκά, "οι πρόσφατες μελέτες που έγιναν από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία έδειξαν διπλασιασμό του ποσοστού αυτοκτονιών και της απόπειρας για αυτοκτονία, όπως και αντίστοιχη αύξηση της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών". Και όχι μόνο αυτό: Το αίτημα προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία των ψυχιατρικών νοσοκομείων έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να επιμηκύνονται συνεχώς και οι λίστες αναμονής...».
ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Κατασχέσεις έφεραν χρέη - Δήμος Θεσσαλονίκης.
ΑΔ. ΤΥΠΟΣ
Οι πρασινοφρουροί και οι Κλαδικές ξανάρχονται.
ΑΥΡΙΑΝΗ
Χρεωκόπησαν και τους δήμους.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φον Δρούτσας σε νέες περιπέτειες.
ΕΘΝΟΣ
Στο τραπέζι νέα έκτακτη εισφορά για το 2011.
ΕΛ. ΩΡΑ
Θέλουν και... δεύτερη ευκαιρία για να τον ξανασταυρώσουν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Παπακωνσταντίνου: Αποτύχαμε, εσείς όμως θα πληρώσετε.
ΕΛ. ΤΥΠΟΣ
Σύμβουλος φάντασμα θα «αποφασίσει» για τα 50 δισ. ευρώ .
ESPRESSO
Δεν αντέχω άλλο. Θέλω να πεθάνω αξιοπρεπώς.
ΕΣΤΙΑ
Δεν υπάρχει εθνικό όραμα - Η πολιτική ηγεσία αναπαράγει την κρίση.
Η ΑΥΓΗ
Ερήμην Βουλής και λαού - Η εμπλοκή στον πόλεμο κατά της Λιβύης.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ
Καταργούν όλα τα επιδόματα.
Η ΝΙΚΗ
Ανθρωποκυνηγητό και πακέτο ευρώ 1,8 δισ.
Ο ΛΟΓΟΣ
Δεν προβλέπονται μειώσεις μισθών και αύξηση ΦΠΑ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ωμότητα ΠΑΣΟΚ - Κυνισμός Ν.Δ. για τα συμφέροντα των αστών στον πόλεμο.
ΤΑ ΝΕΑ
Νωρίτερα το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
12 τρόποι για αναγνώριση χρόνου.
ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Χωρίς κανένα σχέδιο...
«Εχω την εντύπωση ότι μια σοβαρή χώρα θα είχε πάρει τα πράγματα ανάποδα. Και αντί να αναλώνεται σε αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις, θα είχε ξεκινήσει από την αρχή. Θα είχε, δηλαδή, ζητήσει από τα καλύτερα οικονομικά μυαλά, από τους διασημότερους και εγκυρότερους ειδικούς στα ζητήματα του χρέους, να επεξεργαστούν ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισής του. Και αυτό το σχέδιο, σφραγισμένο με το κύρος και την αξιοπιστία εκείνων που το διατύπωσαν, θα μπορούσε η κυβέρνηση να συζητήσει και να διαπραγματευτεί τόσο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις όσο και με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Κακά τα ψέματα, είναι άλλο πράγμα να παρακαλάς τη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί για καμιά διευκόλυνση και άλλο να τους παρουσιάζεις ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο ζητώντας τη μετατροπή του σε πολιτική. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι σχέδιο δεν υπάρχει. Εδώ και δεκαοκτώ μήνες η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την κρίση με διάφορες αμφιλεγόμενες και αποσπασματικές συνταγές αλλά χωρίς κανένα συνολικό σχεδιασμό. Και την έλλειψή του πληρώνουμε ακριβά αφού από αυτήν προκύπτουν σχεδόν όλες οι δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε (...)
Εδώ και δεκαοκτώ μήνες η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα δημόσιου χρέους. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι παλιότερο, αλλά το τελευταίο διάστημα οδήγησε (και) σε αδυναμία δανεισμού. Τι μου έχει κάνει εντύπωση; Οτι πέρασαν δεκαοκτώ ολόκληροι μήνες και η χώρα δεν έχει διαμορφώσει σαφή και πειστική πολιτική για τη συνολική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Αποτέλεσμα; Ο κάθε αρμόδιος ασχολείται με διάφορα επιμέρους που δεν διαμορφώνουν ένα σύνολο και ο κάθε αναρμόδιος λέει το μακρύ του και το κοντό του».
Του Ι.Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ
Από τα «ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου